søndag 20. desember 2015

julehilsen


                                                                                              Hov den 20. Desember 2015

Kjære dere alle sammen!
Det nærmer seg jul. Et år går fort, samtidig som det som regel inneholder mye liv og røre. Noen år er det mye som skjer, andre år er mer stille. Etter at jeg reiste til Bolivia synes jeg det har skjedd mye hvert eneste år av ulik art. Livet mitt har til tider vært fullt av opplevelser og nye inntrykk. Det å kunne få lov til å bidra til at mennesker og spesielt barn får en bedre tilværelse er et privilegium for livet. Nå er livet mitt i Bolivia blitt historie. Jeg har flyttet til Norge og har fått meg jobb i Søndre Land kommune som lærer for fremmedspråklige barn. Dette blir en ny og spennende tilværelse der jeg håper jeg har en del å bidra med og der jeg håper jeg kan få mye glede av framgang blant elevene.
I Bolivia fortsetter ”La Gotita” eller ”Dråpen” som før. Ungene jobber og det gjør de voksne også. Skoleåret er nå slutt  og det er sommerferie. Den siste tida på året bar preg av eksamener, avslutninger, en utflukt, foreldremøte, noen små fester og en liten basar. Ungene lagde ting for å kunne selge til familie, venner og naboer. Det er fint for ungene at de også kan bidra litt økonomisk til leksehjelpa og det gjør de gjerne. Vi har noen virkelig gode selgere i troppen. Det er fint å se hvilke kvaliteter som kommer fram hos barna i de ulike aktivitetene.
Før jeg reiste til Norge, tok vi en personaltur til Samaipata, et vakkert sted med historiske og kulturelle steder og kulper under fossefall til å bade i – nesten Tarzanstemning. Med øremerka midler til en tur, tok vi bussen fra Cochabamba til Santa Cruz en fredag kveld. Der gikk vi av bussen i en varm og fuktig luft. Frokosten foregikk ved et gammelt lokomotiv som sto ved siden av bussterminalen. Fra Santa Cruz kan en ta toget til grensa til Brasil, ellers så er det ikke mange togskinner igjen i Bolivia. Fra Santa Cruz fikk vi tak i en minibuss som kjørte oss de 12 mila til Samaipata. I Samaipata spiste vi godt, vi reiste på tur til en badekulp, til et sted der inkaene hadde sitt fort og vi rusla rundt i landsbyen. Det ble en fin tur der vi fikk gode opplevelser sammen. Det var bare jeg som hadde vært der tidligere så de takka og sa at dit hadde de aldri kommet dersom vi ikke hadde reist dit.
Min siste dag i Bolivia hadde de lagd en avskjedsfest for meg. Ungene hadde øvd inn danser og sanger som de viste meg. Det ble en fin dag med mange gode ord og klemmer og noen tårer. Mange år i Bolivia setter sine spor og barn som jeg har blitt kjent med gjennom flere år setter merker i et sinn. Det var rart å reise fra dem, men nå var tida inne. Jeg vil følge dem gjennom internett og ved besøk.
Bilverkstedet er i stadig utvikling. I november fikk vin nye midler fra en stiftelse i Nederland til utvidelse av taket og til å bygge et lite lager ved siden av til oppbevaring av verktøy og utstyr. Dette er noe vi har søkt om fra flere steder så det var helt supert. Vi har også kjøpt noe utstyr dette året som er viktig for drift av et bilverksted. En kompressor fikk vi f.eks. kjøpt brukt og til en veldig god pris.
Krona har vært svak hele året, og den har vel blitt svakere utover som året er gått. Jeg har skrevet en del om dette og at det har vært vanskelig for oss. Det ser ut som om vi har klart det bra selv om vi har måttet tenke og prioritere ganske mye. Dere har også sett dette og det er flere som har gitt ekstra, om det har vært enkeltgaver eller nye faste givere. Dette er vi veldig takknemlige over. Så håper vi det går bra til neste år også slik at vi ikke trenger å redusere aktivitetene våre.
Jeg vil takke alle dere som følger oss og som tror på oss. Takk for alle gode gaver,takk for mange gode tanker og bønner, takk også for mange gode ord. Alt dette er med på å bidra til framgang og stadig utvikling av arbeidet i Bolivia.
Så vil jeg ønske dere alle en riktig god jul og et framgangsrikt nytt år.
Mange hilsener fra ”Dråpen” v/Toril Korsvik
Gavekonto: 9488 05 44629