torsdag 12. september 2019

Augustbrev 2019


August 2019

Kjære dere alle sammen!

Det går mot vår i Bolivia, en vår der varmen kommer tilbake etter en tørr vinter med sol om dagen og kulde om kvelden. Det er store temperaturforskjeller mellom sol/skygge og dag/natt på den tiden av året. Den tørre lufta gjør at det er mye støv, som med litt vind kommer inn og legger seg alle steder. Knasing av sand mellom tenna er ganske vanlig på den årstida.

To unge mennesker er i ledelsen i leksehjelpa nå, der èn er leder og èn har ansvar for regnskapet. Jeg fikk nettopp en melding fra lederen i styret om at begge to er unge og arbeidsomme. De ønsker å praktisere utdanningen sin mest mulig, så de står på. Helga den 8. September skal de arrangere kermesse. Da lager de middager på senteret, inviterer familie, kjente og bekjente og selger til inntekt for leksehelpa. Da er alle engasjerte i arbeidet fra elevene, foreldrene og lærerne til kjøkkenfolket og ledelsen. Dette er mye jobb, men det er også en viktig jobb bl.a. for fellesskapet og at alle bidrar til at senteret fungerer.

Takk til alle dere som har satt inn penger på kontoen vår. De tre siste månedene er det kommet inn mer enn tidligere i år. Det er flere som har økt det månedlige bidraget i tillegg til at det har kommet inn større beløp fra enkeltpersoner og grupper. Som et eksempel kan jeg si at i mai kom det inn: 15.350 kr og i juni kom det inn drøyt 36.000 kr. I juli og august har det kommet inn rundt 26.000 kr i hver av månedene. Inkludert i dette er salg av noen pledd og utlodning på Markens Grøde på Bokemoa i Stokke der vi fikk inn rundt 7500 kr. Dette er kjærkomne midler som vi ikke hadde klart oss uten. Nå må vi lagre opp en liten bunkers for måneden desember da alle ansatte skal få to ekstra lønninger. Dette er viktige bidrag til de som jobber, for de har ingen sosiale goder og ingen syketrygd, de har kun en liten ulykkesforsikring som vi har ordna med. I tillegg sliter vi med en rekordsvak krone. Aldri har den vært så svak som nå, etter at jeg begynte å følge med. I skrivende stund koster 1 USD, hele 9,12 kr. Og da den lokale valuta BOB holder seg stabil, på 6.96, får vi mindre igjen for det vi overfører fra Norge til Bolivia.

Amazonas brenner! Har vi sett i nyhetene i det siste. Bolivia har lang grense mot Brasil.To tredeler av Bolivia er varmt lavland, og en del av dette ligger i Amazonasbekkenet. En del av dette området har også brent den siste tida. Jeg har sett venner og bekjente legge ut på facebook hvordan det brenner og brannmenn som har kjempa for å slukke så godt de har kunnet. Det har virket som nesten en umulig oppgave. Det er vanlig å brenne jorda for å dyrke den etterpå, jeg har sette det mange ganger i fjellsidene utenfor Cochabamba og noen ganger har det kommet ut av kontroll.Vinden kommer på ettermiddagene og folk klarer ikke å stoppe brannene de har tent. Det er trist å se det brenner oppe i fjellsida i mørket og hvordan den brer seg. Brenning av jorda skjedde her i landet også tidligere, men etter hvert som folk lærte andre måter å gjøre det på ble det slutt med brenninga. I Cochabamba har jeg sett kampanjer på tv og plakater i byen om at folk ikke skal sette fyr på utmarka og jeg har sett militæret vandre i områdene for å kontrollere. Når tradisjonen så er å brenne for å dyrke, tar det ofte lang tid å endre dette.  Opplysninger og utdanning til folk også i utkantstrøkaog fjella, er noe av nøkkelen tror jeg. Jeg tror at med utdanning og innsikt kan dette bekjempes og naturen slipper denne påkjenningen. Dette er også noe vi i leksehjelpa snakker om og informerer om til både elever og foreldre. Utdanning er viktig! Informasjon er viktig! Innsikt er viktig for hele verden. Vi henger sammen og det har vi sett i det siste når folk fra  mange steder i verden engasjerer seg i brannene som har foregått i Amazonas den siste tida.

Så vil jeg informere om årsmøtet vårt som vi skal arrangere lørdag den 21. September kl. 14.00 på Feen Bedehus i Stokke. Der blir det tradisjonelle årsmøtesaker i tillegg til informasjon og bilder fra senteret, utlodning og litt mat og drikke. Alle er velkomne! Hvis noen trenger veibeskrivelse ta kontakt med meg, Toril, på tlf 91240659.

Til slutt vil jeg fortelle litt om Carla. Hun er mor til tre jenter som deltar i  leksehjelpa. Da vi for et drøyt år siden trengte et par hender til på kjøkkenet til tider, spurte vi om hun ville jobbe hos oss. Det ville hun. Hun var stille og forsiktig og gjorde det hun ble bedt om. Juana som da var ansvarlig på kjøkkenet lærte henne opp litt etter litt. Etter nyttår 2019 kom hun på jobben med nyvasket hår som var satt opp i en flette, hun var rein og fin i tøyet selv om ikke alt var like helt. I tillegg begynte hun å prate mer, forklare ting, komme med forslag og spørre om ting. Noe som ikke var vanlig fra henne. Roxana spurte hva som hadde skjedd. Hun fortalte at Juana hadde lært henne hvordan hun måtte stelle seg for å komme på jobben og  gjennom denne praten hadde hun lært at hun også kunne si i fra av og til og at det hun sa hadde betydning.

Tusen takk for alle bidrag! Ønsker dere alle en fin høst!
Mange hilsener fra ”La Gotita” i Bolivia og  ”Dråpen” i Norge ved Toril Korsvik.

Gavekonto: 1506.23.89726      
Vipps: 564430  

E-post: torilk@yahoo.no          


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar