mandag 6. august 2012

Bolivia

I dag fyller Bolivia 187 år. Den 6. august 1825 fikk de uavhengighet fra Spania. Navnet Bolivia kommer fra den store frihetshelten Simom Bolivar som var den mest sentrale personen i frihetskampen i flere av de Sør Amerikanske statene. «De valgte å kalle opp landet etter frihetskjempen Simón Bolívar, som i utgangspunktet var mot et selvstendig Bolivia. Han mente det burde være en del av Peru, men ledelsen i Bolivia antok, med rette, at det var mindre sannsynlig at han ville motsette seg selvstendigheten til en nasjon som bar hans navn

Bolivia har 36 ofisielle språk, som var de opprinnelige språkene i ulike deler av landet før spanjolene kom. De tre største språkene av disse heter: quechua, aymara og guarani. I tillegg kommer spansk, som er hovedspråket i dag, men de opprinnelige språkene lever godt, de er blitt obligatoriske i skolene (hvilket språk en lærer på skolen avhenger av hvor en bor) og det er mange enda på landsbygda som ikke har lært seg spansk. Da blir det vanskelig for ungene når familien flytter til byen og alt på skolen foregår på spansk. Jeg har truffet flere unger i fjella som bare har kunnet sitt opprinnelige språk. Her hos oss har vi flere flerspråklige unger og vi har noen foreldre som kun kan quechua. Ute i gata her snakkes det quechua og de som bor her hos meg snakker aymara.
Flagget til Bolivia
Riksvåpen
 «Hovedstadeni Bolivia er Sucre. Presidentembedet og parlamentet ligger i La Paz, mens høyesterett ligger i Sucre, hvor de spanske conqistadorene grunnla de første domstolene i Latin-Amerika. Dagens deling av hovedstadsrollen er resultatet av en borgerkrig mellom Sucre og La Paz

Bolivia er det fattigste landet i Sør Amerika og de fleste er urbefolkning og mestiser. I går på tv var det et underholdningsprogram fram mot nasjonaldagen. Programlederen hadde et innlegg der han sa bl.a. at Bolivia er et rikt land, rikt på naturressurser, men likevel er det mye fattigdom. Det er mye egoisme i Bolivia sa han, folk som tenker på seg selv og egne fordeler i øyeblikket og ikke på lang sikt. Dersom folk kunne slutte med korrupsjon – noe som begynner med å jukse på eksamen på skolene, slutte å lyve, slutte å prate og prate og i stedet begynne å handle, da ville Bolivia begynne på en forandring som er til beste for hele landet og alle som bor der.

De viktigste næringene i Bolivia er gruvedrift, som spanjolene begynte og hvor de frakta med seg enorme mengder gull og sølv til Spania, jordbruk og petroleum. I gruvene nå er det mest sølv og tinn som blir henta ut. Petroleumsdrifta kom i gang på siste halvdel av 1900 tallet. «Det nasjonale petroleumsselskapet i Bolivia ble nasjonalisert etter Gass-krigen i 2003Denne nasjonaliseringen har ført til større inntekter til landet.
I dag har vi en sosialistisk regjering i Bolivia, nasjonaliseringer og forandringer foregår på ulike områder av industrien og i samfunnet på godt og ondt. Det er opprør, protester og marsjer både mot og for disse forandringene noe som har ført til uroligheter av et eller annet slag nesten hele dette året. Men det er forandringer på gang, og forandringer trengs som han på tv sa, så får vi håpe at det på lang sikt får befolkningen til å handle og ønske forandringer til det gode for hele befolkningen og ikke bare til seg selv.

De som ønsker å lese mer om landet kan gå inn på Wikipedia der sitatene og det meste av informasjonen er hentet fra.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar