Komfyren og vannet i huset blir varma opp av gass. Til nå har vi hatt gasskolber som blir bytta ut når de er tomme. Lastebiler har kommet med en uling som forvarsel som forteller at nå er gassbilen på vei. Da er det bare å slippe alt en har i hendene og kontrollere alle gasskolbene, demontere de, finne penger og springe så den ikke forsvinner før jeg får stoppa den.
Nå er det en forandring på gang. Det blir installert gassrør fra gata til kjøkkenet i alle husstandene i området. Dette har de holdt på med en to - tre dager nå bare i mitt hus. Gule rør er nå plassert langs muren der gassen skal gå gjennom en dag, da alle installasjoner er ferdige.
Installering til kjøkkenet og komfyren.
Det neste var rensing og vasking av quinoa. Quinoa er et produkt som er veldig næringsrikt og det blir produsert på høyslettene i Bolivia og andre land i Sør-Amerika. Dama på bildet under har spist quinoa i hele sitt liv, dyrka, rensa, vaska, solgt og spist, så dette kan hun. For litt siden reíste hun til området der hun kommer fra for å handle, hun kom tilbake med to sekker quinoa, rundt 100 kg. til sammen I dag spurte jeg henne om hun kunne rense og vaske en del som jeg kan bruke til å ha i brøda jeg baker. Hun satte i gang, først med en batan (stein til å knuse eller male div matprodukter med - vi bruker kjøkkenmaskin) for å få bort skallet. Det lå igjen som støv under frøa. Så løfta ho bøtta med frøa opp i lufta og tømte den ned på et underlag som lå på bakken. Da blåste skallet av gårde med vinden mens frøa landa på bakken. Så vaska ho dem for å få vekk de siste restene og for å få bort en litt bitter smak som er i disse frøa.
Quinoafrø |
Da ligger de til tørk i sola og kan brukes i morgen.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar