fredag 14. desember 2012

Julebrev 2012

 Kjære dere alle sammen!
Det nærmer seg jul, enda en gang. I fjor feira jeg jul sammen med familien i Norge, i år blir det sammen med «familien» i Bolivia. Jeg skal feire jul i mitt eget nye hus, endelig har jeg fått meg noe å bo i som er mitt eget og som ikke er på tomta til prosjektet. Det beste med det er å ha sitt eget kjøkken, tidligere delte jeg kjøkken med prosjektet og hadde mitt eget lille overskap og en hylle i kjøleskapet. Så nå boltrer jeg meg rundt på et romslig kjøkken og vil helst ikke gå derfra.
September begynte med en kjempedugnad for personalet, ungdommene og forledrene. Vi arrangerte kermesse, som er en type matmesse. Vi handla inn og forberedte fire ulike middagsretter hvor folk kunne komme å kjøpe, sette seg ned, spise godt og prate. Det ble mye arbeid, men vi jobba sammen, det kom mye folk og folk kosa seg. I tillegg fikk vi et overskudd på ca. 2000,- kr. Det var første gang vi gjorde dette og vi var veldig spente på forhånd om hvor mange som ville komme. Slike ting er alltid vanskelig å beregne. Vi bestemte oss for å lage 180 tallerkener til sammen, men det kom mye folk og vi hadde lagd for lite. Det ble en fin erfaring så neste gang lager vi mer.

Vi fikk tak i en psykolog i september. Ei dame som er ganske nyutdannet, men med mange ideer og mye pågangsmot. Hun har begynt med forskjellige ting i forhold til barn, unge og foreldre.

Ernæringsfysiologen slutta i august med arbeidet med de to som jobber på kjøkkenet. Resultatet har vært at menyen nå er mer variert, flere grønnsaker er i bruk og fruktmåltidet er utvida med f.eks havregryn med melk og andre ting. Hun vil fortsette med arbeidet her med å kontrollere helsa til ungene hver 3. – 4. måned. Det viktige er å følge med på om noen har gått opp i vekt eller ned i vekt av de som skal det, om de vokser slik de skal og evt om det dukker opp andre ting som er viktige for helsa deres. I tillegg har hun begynt  med en foreldregruppe lørdag ettermiddag. Hensikten med denne gruppa er å få foreldre til å lære noe nytt, noe de kan ha nytte av for seg selv eller for husholdningen og gjerne tjene litt ekstra etter hvert. De som har kommet har begynt med håndarbeid, i tillegg til ernæringstemaer. Vi ønsker at flere blir med i den gruppa for å lære seg noe og for å kunne forbedre kostholdet i hjemmet.
Siste delen av året er alltid via til ekstra tid og innsats med lekser og med det de er på etterskudd i. Det er alltid noe å forbedre seg på til siste eksamen og alle tar denne tida på alvor. Foreldrene kan være mer aktiv i forhold til hva vi gjør, ungene er mer opptatt av å komme i mål og lærerne gjør en ekstra innsats for at alle skal gjøre det best mulig til slutt. De aller fleste har kommet seg fint gjennom året. Vi vet at en må gå om igjen og to - tre er fremdeles usikre. Han som vi vet må gå om igjen var helt greit. Læreren her hos oss sa: «så fint». Det er en gutt som har fått lite stimulering i familien sin i tillegg til at han har bursdag helt på slutten av skoleåret, så han er en av de yngste i klassen sin.

Etter at skolene slutta til ferien har det kommet rundt 30 unger hit til oss. Da satte vi i gang med formingsarbeid. Alle ungene har lagd ting til julemessa som arrangeres søndag den 16. desember.

Vi har opplevd litt frafall fra den eldste gruppa i siste halvdel av året. Det er ulike årsaker til det, men de eldste må vise noe ansvar for sin egen læring for at det skal være til noen hjelp å komme hit. Av den grunn ønsker vi litt forandringer i denne gruppa fra neste år. Vi vil prøve å tilby hjelp til de nyttigste faga og de som de strever mest med, som matte, englesk, språk i tillegg til å gi de noe praktisk erfaring. Med dette håper vi at hjelpa til denne gruppa blie mer effektiv.
Siste nyheten er at vi har fått midler fra en stiftelse i Nederland til å bygge et lite verksted her på tomta. I utgangspunktet blir det til et bilverksted der ungdom kan komme å mekke og få opplæring  i dette. Videre ønsker vi å gjøre andre ting der også som å sveise og dreie, men det vil bli på sikt. Dette kan kanskje bli en motivasjon for de unge til å fortsette å komme hit og å fortsette på skolen. Nå har vi gått ut med et opprop om å samle inn penger til verktøy som skal brukes i dette verkstedet. Vi vil kjøpe det aller mest nødvendige først og litt etter litt samle til et mer eller mindre komplett verksted. Han som har ansvaret for dette har også snakka om at han ønsker seg en container til å oppbevare verktøyet i.

Det har vært et spennende år med en del nye ting som vi har satt i gang. For første gang har vi klart å samle inn litt penger her i landet og håper at vi kan få flere muligheter til det. Vi har hatt bortimot 50 unger her hele året, selv om det har vært noe frafall for de eldste. I perioder har det vært krevende saker som har tatt oppmerksomheten og kosta krefter, men vi har jobbet oss gjennom det som har vært utfordrende og er klare for nye muligheter når skolene begynner igjen i februar.
Takk til dere som bidrar, dere som er kommet til i løpet av dette året og alle dere andre som har holdt på en stund og som fortsatt tror på oss. Vi får støtte av folk som bor i hele landet, fra Lakselv til Kvinesdal, Fra Blomvåg til Gjøvik, fra søndagsskole til eldretreff, fra Rotary til Bondekvinnelag, og mange andre enkeltpersoner og familier.  Vi setter stor pris på dere og ønsker dere alle en riktig god jul og et godt nytt år.
Mange hilsener fra alle oss i «Dråpen» i Bolivia, Toril Korsvik.

Adresse: Casilla 1519, Cochabamba, Bolivia
Tel:  +591 44313544                                                                         
Mob: +591 76407027
Gavekonto: 9488 05 44629  

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar